Helsingissä ja Vantaalla ei ole säännöksiä sijaishoitokulujen hyvittämisestä kunnallisen luottamustoimen ajalta. Valtaosa täkäläisistä kansanedustajista on suhtautunut nihkeästi lakialoitteeseen, joka tähtää tilanteen parantamiseen.
Teksti: Ari Liimatainen
Kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.) jätti viime viikolla lakialoitteen, jonka tarkoituksena on helpottaa omaishoitajien osallistumista kunnalliseen päätöksentekoon. Aloitteessa esitetään, että omaishoitajalle korvattaisiin sijaishoitajan palkkaamisesta aiheutuvat kulut silloin, kun omaishoitaja toimii kunnallisissa luottamustehtävissä.
Tällä hetkellä Helsingin kaupungilla ei ole palkkioperusteissa erikseen mainintaa omaishoidosta. Vantaalla on samanlainen tilanne.
Hallintopäällikkö Antti Peltonen Helsingin kaupunginkansliasta sanoo, ettei tällaista kysymystä ole tullut vastaan.
– Jos tulisi, sovellettaisiin todennäköisesti ansionmenetyksen korvaamista koskevaa kohtaa ja ratkaisu löydettäisiin. Tämä oli kuitenkin hyvä vinkki aloittaa tarkastelu erillisen kohdan lisäämiseksi, koska asia on tärkeä, Peltonen toteaa.
Hallintojohtaja Hanna Ormio Vantaalta kertoo, että Vantaan kaupungin hallintosäännössä ei ole määräystä, joka perustella maksettaisiin korvausta sijaishoitajan palkkaamisesta omaishoitajalle.
– Lastenhoidon järjestämisestä Vantaalla korvataan hoitajalle maksettu palkkio alle kymmenvuotiaan tai vammaisen lapsen hoidosta.
Helsingin ja Vantaan kansanedustajat nihkeitä
Valtaosa helsinkiläisistä ja vantaalaisista kansanedustajista on suhtautunut lakialoitteeseen nihkeästi. Alle puolet on allekirjoittanut sen. Vähiten kannatusta aloite on saanut kokoomuksen ja perussuomalaisten keskuudessa.
Helsingistä ja Vantaalta allekirjoittajina ovat olleet Mari Rantanen (ps.), Eveliina Heinäluoma (sd.), Erkki Tuomioja (sd.), Kimmo Kiljunen (sd.), Hussein al Taee (sd.), Mari Holopainen (vihr.), Emma Kari (vihr.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Atte Harjanne (vihr.), Mai Kivelä (vas.), Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Jussi Saramo (vas.) ja Eva Biaudet (r.)
Kaiken kaikkiaan lakialoitteen on allekirjoittanut 102 kansanedustajaa, joten aloitteella on kuitenkin mahdollisuus edetä.