Nuoret hoivaajat puhuttavat

Keskustelu alaikäisistä hoivaajista jatkuu. Katso video.

Teksti ja kuvat: Ari Liimatainen

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen totesi Pääkaupunkiseudun omaishoitajien haastattelussa, että alaikäisen kanssa tehty omaishoidon sopimus voi olla jopa epävirallisia järjestelyjä parempi ratkaisu.

Pekkarisen kommentti on herättänyt keskustelua ja saanut valtakunnallista huomiota muun muassa Ylen uutisissa. Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaarissa aihetta käsittelivät asiantuntijoiden lisäksi myös nuoret hoivaajat.

Kokemuksia huolesta, vastuusta ja rakkaudesta

Heidi-Maija Salonen oli 16-vuotias, kun hänen isänsä joutui moottoripyöräonnettomuuteen. Janika Takkulan äiti on sairastanut skitsofreniaa. 15-vuotias Anni Remes taas pitää mielellään huolta cp-vammaisesta sisarestaan.

Heidi-Maija Salonen kertoo, että oli aivan sattumaa, että hän sai omaan tilanteeseensa asiantuntija-apua.

– On huolestuttavaa, ettei kukaan tartu asioiden kulkuun, varsinkin kun kyse on lapsista. Surullista, jos kukaan ei huomaa.

Nuoret hoivaajat -seminaaritallenteen kesto on seitsemän minuuttia. Heidi-Maija Salosta, Janika Takkulaa ja Anni Remestä haastattelee toimittaja Kimmo Ohtonen.

Omaishoito koskettaa kaikenikäisiä

Omaishoitajaliiton Jangsterit-hankkeen koordinaattori Malla Heino pitää nuorista hoivaajista käytävää keskustelua hyödyllisenä.

– Asia ja näkökulma monelle uusi ja joillekin ehkä myös outo. Hienoa, että seminaarissa kuultiin monenlaisia esityksiä ja saatiin erilaisia tulokulmia asiaan. Keskustelussa nuoret hoivaajat painottivat etenkin tunteiden käsittelyn tärkeyttä.

Omaishoito vaikuttaa kaikilla yhteiskunnan alueilla ja koskettaa kaikenikäisiä.

Sylva ry tukee syöpää sairastavaa lasta ja nuorta sekä heidän läheisiään. Lapsiperhetyön asiantuntija Riikka Ranta kertoo, että kun sisko tai veli sairastuu, sisarukset kohtaavat elämässään niin suuren asian, että he kasvavat ja kypsyvät väkisinkin.

– Sisarukset ovat usein vastuuntuntoisia, empaattisia, oma-aloitteisia ja sitkeitä lapsia.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Marja Ruotsalainen pitää tärkeänä, että omaishoitoperheiden arjen turvaamiseksi kehitetään vaikuttavia toimintamalleja.

Ihmissuhteiden sisältö arjesta

Suomen mielenterveysseuran hankejohtaja Tytti Solantaus muistuttaa, että lapsen kehitystä on tuettava ja ongelmatilanteet ratkaistava yhteistyössä perheen kanssa. Omaishoitoperhe ei saa olla asiantuntijatyön kohde.

– Tarvitaan tukea ja ymmärrystä sekä lapsen että vanhemman tilanteelle, ei syyllistämistä.

Lasten tukemisessa Solantaus painottaa arkipäiväisen toiminnan ja kanssakäymisen merkitystä.

– Arkiset rutiinit ja päivittäin toistuvat tapahtumat ovat se näyttämö, jossa rakkaus, kiintymys ja huolenpito — samoin kuin uupumus, pettymykset ja kiukku — toteutuvat ja jossa ihmissuhteet saavat sisältönsä.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry järjesti 23.5.2019 seminaarin nuorten hoivaajien tilanteesta. Yhteistyökumppaneina toimivat FinFami Uusimaa ry ja Omaishoitajaliiton Jangsterit-hanke.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!