Kunnat lupaavat, että korona-ajan pitämättömät vapaapäivät ovat tallella

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat kysyi, miten ikääntyneiden omaishoito sujui kesällä Helsingin ja Vantaan sosiaalitoimen omasta mielestä.

Teksti: Ari Liimatainen
Valokuva: Juhani Greinert

Ikääntyneiden omaishoidon erityisasiantuntija Sirpa Järnström kertoo, että Helsingissä omaishoitajien väsyminen, yksinäisyys ja hermostuneisuus näkyivät yhteydenotoissa.

– Omaishoitotilanteiden kriisiytymisen saattoi huomata jo toukokuussa. Saimme onneksi kriisipaikkoja Kustaankartanoon ja heinäkuussa avasimme osan lyhytaikaisen hoidon paikoista Pakilakotiin. Näillä hoitojaksoilla koronatartuntojakaan ei ilmennyt.

Joitakin ympärivuorokautisen laitoshoidon päätöksiä jouduttiin Järnströmin mukaan kiirehtimään.

– Yhteistyössä päädyttiin siihen, että ympärivuorokautinen hoito on paras ratkaisu. Puolisoa hoitavat omaishoitajat ovat usein itsekin jo iäkkäitä, ja koronastressi saattoi pahentaa esimerkiksi sydänsairauksia.

Vantaalla ikääntyneiden asiakasohjausyksikön henkilökunta tarjosi apua omaishoitoperheille myös kesällä.

Toimintayksikön esimies Sirkku Salminen toteaa, että omaishoidon tuen vuosittaisia seurantakäyntejä jatkettiin normaalisti, mutta perheille annettiin mahdollisuus keskusteluun myös puhelimitse, mikäli kotikäynti arvelutti koronan vuoksi.

– Kevät ja kesä olivat poikkeuksellista aikaa. Silti myös uusia omaishoitoperheitä tavattiin ja uusia sopimuksia laadittiin normaalisti. Ikääntyneiden päivätoiminta käynnistyi Vantaalla jälleen elokuun alusta.

Tukea puhelimitse

Sekä Helsingissä että Vantaalla ikääntyneille omaishoitajille tarjottiin kesällä apua puhelimitse. Sirpa Järnström sanoo, että monet tukipuhelut olivat pitkiä.

– Työntekijät pitivät yhteyttä asiakkaisiinsa, ja osalle omaishoitoperheistä järjestettiin jopa ulkoilutusapua.

Vantaalla palveluohjaajat ottivat yhteyttä kaikkiin omaishoitoperheisiin.  Sirkku Salminen kertoo, että puheluissa kartoitettiin yksilöllinen tuen tarvetta ja annettiin koronaneuvontaa.

– Päivätoiminnan henkilökunta soitti niille omaishoitajille, joiden hoidettava osallistuu päivätoimintaan omaishoitajan vapaapäivien aikana. Apua tarvitseville perheille tehtiin myös kotikäyntejä.

Palvelusetelien käyttö lisääntyi

Lakisääteisten vapaapäivien pitäminen on omaishoidon ikuisuuskysymyksiä.

Sirpa Järnströmin mukaan kesän aikana Helsingissä valtaosa yksityisistä palveluntuottajista pystyi antamaan palvelusetelillä hoitoa kotiin, mikä helpotti tilannetta.

– Palvelusetelien käyttö on lisääntynyt kaiken kaikkiaan. Osa sijaisomaishoidostakin toteutui kesäaikaan.

Sirkku Salminen sanoo, että Vantaalla omaishoitajat pystyivät käyttämään vapaapäiviä halutessaan.

– Osa omaishoitajista ei halunnut käyttää vapaapäiviä koronan vuoksi. Osa perheistä vaihtoi vapaapäivän järjestämisen tapaa, koska esimerkiksi päivätoiminta oli suljettuna. Poikkeusaikana vapaapäivät voi ottaa esimerkiksi palvelusetelillä tai sijaisomaishoitona. Tarvittaessa järjestettiin lyhytaikaista hoitoa.

Vapaapäivät tallella

Helsingissä ja Vantaalla luvataan joustoa pitämättömien vapaapäivien käyttöön.

Helsinki ei ole tehnyt virallista päätöstä, mutta Sirpa Järnström uskoo asian hoituvan.

– Ymmärrettävästi kaikki omaishoitajat eivät voi pitää rästiin jääneitä vapaapäiviään heti kun koronatilanne helpottuu, mutta vapaat pyritään ihan varmasti järjestämään kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

Sirkku Salminen kertoo, että Vantaalla omaishoitaja voi säästää vapaita pidempään kuin normaalisti ja käyttää myöhemmin.

– Nyt kun kaikki vapaapäivien käyttömuodot ovat jälleen käytettävissä, omaishoitajia ohjeistetaan varaamaan tavallista useampia vapaapäiviä.

Haluatko kertoa oman mielipiteesi? Kommentoi aihetta Facebookissa

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!