Digi, digi, digi! Apua tietotekniikan käyttöön

Yhteiskunnan palvelut muuttuvat sähköisiksi kiihtyvällä tahdilla. Kuitenkin vain kolmasosa yli  75-vuotiaista on käyttänyt internetiä, ja moni nuorempikin kaipaa apua sähköiseen asiointiin.

Pankit korvaavat verkkopankkien tunnuslukulistoja digisovelluksilla. Nordean tunnuslukukortit poistuvat käytöstä vuoden 2018 aikana. Korvaavat vaihtoehdot ovat älypuhelimessa toimiva tunnuslukusovellus tai erillinen tunnuslukulaite. Myös viranomaisasiat siirretään pääasiallisesti sähköisiin palveluihin 2017–2021.

Suomi.fi-verkkopalvelu tarjoaa jo nyt julkisen hallinnon asiakkaille pääsyn palveluihin, omiin tietoihin ja sähköisiin viesteihin. Verkkopalvelussa tarjotaan tietoa eri elämäntilanteisiin ja niihin liittyvistä palveluista. Verkkopalvelu on käytettävissä kaikilla laitteilla (tietokone, tabletti, matkapuhelin). Kirjautuminen vaatii pankkitunnukset.

Tämän vuoden loppuun mennessä Suomi.fi-palvelussa voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan. Oikeus toisen puolesta asiointiin perustuu keskinäiseen luottamukseen.

Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Palveluun pääsee osoitteella omakanta.fi. Käyttö vaatii verkkopankkitunnukset.

Kansalaisneuvonta tarjoaa yleistä neuvontaa kaikista julkisista palveluista ja tukea sähköiseen asiointiin myös puhelimitse. Maksuton puhelinneuvonta palvelee maanantaista perjantaihin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelu maksaa tavallisen puhelinmaksun.

Maksutonta vertaistukea

Enter ry:n tietokone-, tabletti- ja kännykkäopastus on avointa ja maksutonta kaikille senioreille. Vapaaehtoiset vertaisopastajat auttavat ikätovereitaan sekä Helsingin että Vantaan kirjastoissa ja palvelukeskuksissa. Heiltä saa myös vinkkejä laitteen hankintaan. Kysy sopivaa opastusta lähimmästä kirjastosta.

Kalliolan setlementin Senioreiden tietotuvissa on mahdollisuus harjoitella tietokoneen käyttöä itsenäisesti sekä oppia uusia asioita vertaiskouluttajan avulla. Mukaan voi ottaa oman laitteen. Harjoittelu on maksutonta, eikä ilmoittautumista tarvita. Vertaiskouluttajat järjestävät myös tietotekniikan ABC-kursseja.

POLLIn opiskelijaharjoittelijat tarjoavat kausittain henkilökohtaista opastusta tietotekniikan käyttöönottoon kotona. POLLI lainaa maksutta kokeiltavaksi myös iPad-tabletin.

Opastusta kannattaa tiedustella myös kansalais- ja työväenopistoista sekä eläkeläisjärjestöistä.

Poliisi varoittaa petoksista.

Internetissä on paljon hyviä palveluja, mutta myös netin kautta tapahtuneiden petosten määrä on kasvanut. Poliisi muistuttaa, että henkilötietoja tai pankkitunnuksia ei saa kertoa koskaan, jos niitä kysellään puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Asialla ovat rikolliset, joiden tavoitteena on huijata rahaa. Myös laitteiden tietoturvan on oltava kunnossa.

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!