”Kuin toinen perhe”

Teksti: Johanna Hintikka

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n haastattelussa vapaaehtoinen Riitta Gyllenberg

Toimin autistisen tyttäreni omaishoitajana 47 vuotta. Minulla ei ollut kokemusta toisenlaisesta lapsiperhe-elämästä, joten pidin arkeamme normaalina. Pääasiassa meillä olikin mukavaa, ja vaalin yhä lämmöllä yhteisiä runo- ja lauluhetkiämme. Vuosien saatossa jatkuva huolenpito alkoi kuitenkin tuntua ajoittain raskaalta. Eräänä tällaisena rankempana ajanjaksona lääkäri ehdotti, että osallistuisin vertaistukitoimintaan. Nappasin siltä istumalta puhelimen käteeni ja ilmoittauduin mukaan Munkan ryhmään. Sillä tiellä olen vieläkin. Pääkaupunkiseudun omaishoitajien toiminnassa olen ollut mukana yli 15 vuotta, joista noin kymmenen olen vetänyt Munkkiniemessä keskusteluryhmää – sitä samaista, josta itse aikoinaan löysin korvaamatonta vertaistukea.

Vapaaehtoistyö vaatii vähän, mutta antaa paljon. Tärkeintä on läsnäolo. Munkan ryhmässä annamme toisillemme luottamuksellista vertaistukea sekä jaamme kokemuksia ja tietoa. Keskustelu ei ole ennalta ohjattua, vaan juttelemme vapaasti rönsyillen aiheesta toiseen. Olemme nauraneet yhdessä ja itkeneet yhdessä. Ryhmässä käy erilaisissa elämäntilanteissa olevia, mutta meitä yhdistää juuri ymmärrys koko elämänkirjoa kohtaan.

Olen saanut vapaaehtoistoiminnasta ystäviä ja merkityksellisiä sosiaalisia suhteita. Omaishoitajien yhdistyksestä ja Munkan ryhmästä on muodostunut kuin toinen perhe, jossa jaetut kokemukset ja avoimuus ovat lähentäneet meitä. Olemme käyneet porukalla retkellä esimerkiksi Vallisaaressa, ja olenpa saanut ryhmästä tukea myös lääkärireissulle. Vapaaehtoistyössä hienointa onkin, että siinä antaa ja saa yhtä aikaa. Huomioimme toinen toisiamme, ja pidämme yhteyttä tiiviisti. Pohjimmiltaan tämä on molemminpuolista lähimmäisestä huolehtimista.

Vapaaehtoisena työskentely on siis antanut minulle todella paljon. Opin jatkuvasti uutta ja saan olla vuorovaikutuksessa mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Odotan ryhmän kokoontumisia ja muita yhdistyksen tapaamisia aina innolla. Niihin on mukava mennä, sillä meillä täällä Pääkaupunkiseudun omaishoitajissa on hirvittävän hyvä sakki. Ja kun syödään ja kahvitellaan ryhmän tapaamisissa, niin eipä tarvitse kokata kotona yksinään! Kannustankin kaikkia rohkeasti kokeilemaan vapaaehtoistyötä. Siitä voi pienelläkin panostuksella saada omaankin elämään sellaista merkitystä, jota ei olisi osannut odottaa.

 

Kiitos Sinulle Riitta

 

Vieläkö pohdit vapaaehtoiseksi ryhtymistä?

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry perehdyttää kaikki vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoisemme pääsevät toimimaan monipuolisissa tehtävissä omaishoitoperheiden iloksi. Tutustu vapaaehtoistoimintaamme tästä

Mietitään yhdessä, mikä on sinun tapasi olla mukana joukkueessamme.
Omaishoito on joukkuelaji!

Ota yhteyttä!

Soili Hyvärinen
0400 727 756
soili.hyvarinen@polli.fi

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!