Pompeijista pohjoisnavalle

Teksti: Johanna Hintikka

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n haastattelussa Pirjo Valaste

Olin äitini omaishoitaja, kun kuulin ensimmäisen kerran Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:stä. Lähdin mukaan tuolloin järjestettyyn omaishoitajien vuoden mittaiseen pilottikoulutukseen. Siitä muodostui tärkeä vertaisryhmä, jonka kanssa pidämme yhä yhteyttä. Yhdistyksen toiminta tuntui alusta asti omalta jutulta. Pääsin vetämään kirjallisuuspiiriä, jota on takana nyt jo seitsemän vuotta. Minulla oli aiempaa kokemusta samankaltaisesta hommasta ja rakastan kirjoja, joten työ sopi minulle loistavasti. Jaan vetovastuun työparin kanssa, ja jaamme tehtäviä oman mielenkiintomme ja osaamisalamme mukaan. Näin työ on pysynyt mielekkäänä jo vuosia.

Kirjallisuuspiiri tapaa Oodissa kerran kuukaudessa. Päätämme yhdessä teeman, johon liittyviä kirjoja luemme kauden aikana. Tänä syksynä teemana oli matkailu, ja pääsimme reissaamaan kirjojen välityksellä niin Pompeijiin kuin pohjoisnavallekin. Tapaamisissamme keskustelemme teoksen herättämistä ajatuksista ja kysymyksistä, mutta paljon muustakin. Teemme yhdessä myös retkiä kirjojen miljöihin. Esimerkiksi viime keväänä luimme Mary Gallen-Kallelasta, ja vierailimme sen pohjalta Tarvaspäässä. Rottien pyhimys puolestaan vei meidät Hattulaan sekä teatteri Kapsäkkiin. Kirjallisuus on siis ryhmämme kantava aihealue, mutta ei rajoite.

Kirjallisuuspiirin lisäksi olen pitänyt esitelmiä erilaisissa tilaisuuksissa pari kertaa vuodessa. Olen esitelmöinyt muun muassa ortodoksisuudesta ja Japanista, ja seuraavana vuorossa ovat maalarisisarukset. Kirjojen ohella nautin maalaamisesta. Omat mielenkiinnonkohteet antavatkin usein ideoita esitelmiin. Entisenä opettajana on ihana päästä jakamaan tietoa itselle merkityksellisistä aiheista. Samalla opin tietysti itsekin. Parasta onkin tilaisuuksien vuorovaikutuksellisuus ja avoin keskustelu, jossa oppi kulkee molempiin suuntiin.

Käytän vapaaehtoistyöhön paljon aikaa. Teen kirjallisuuspiiriä varten ahkerasti muistiinpanoja, joten yhden kirjan lukemiseen saattaa mennä hyvinkin 30 tuntia. Sen lisäksi osallistun yhdistyksen retkille ja tapahtumiin mahdollisimman usein. Runsas ajankäyttö on kuitenkin oma valintani. Huomattavasti pienemmälläkin panoksella on mahdollista lähteä tekemään vapaaehtoistyötä. Minulle siitä on tullut rakas harrastus. Kirjallisuuspiirissämme sekä Pääkaupunkiseudun omaishoitajissa on hyvin lämmin ilmapiiri. Välitämme, mutta osaamme myös antaa tilaa toisillemme. Vapaaehtoistyö on hyvänmielen toimintaa, jota teen niin kauan, kun se tuntuu mielekkäältä. Tähän mennessä homma on tuntunut todella antoisalta.

 

Kiitos Sinulle Pirjo

 

Vieläkö pohdit vapaaehtoiseksi ryhtymistä?

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry perehdyttää kaikki vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoisemme pääsevät toimimaan monipuolisissa tehtävissä omaishoitoperheiden iloksi. Tutustu vapaaehtoistoimintaamme tästä

Mietitään yhdessä, mikä on sinun tapasi olla mukana joukkueessamme.
Omaishoito on joukkuelaji!

Ota yhteyttä!

Soili Hyvärinen
0400 727 756
soili.hyvarinen@polli.fi

Klikkaa sivu sosiaaliseen mediaan. Kiitos että välität!