Teksti: Soili Hyvärinen
Unen merkityksen huomaa vasta silloin, kun siihen liittyy ongelmia. Unettomuus on hyvin tavallista. Terveyskirjaston mukaan joka kolmas aikuinen kärsii vuoden aikana unettomuudesta. Unettomuus on tavallisempaa naisilla kuin miehillä.
Unen tarve on jokaisella hyvin yksilöllinen. Joillekin lyhyet yöunet virkistävät ja riittävät, toiset puolestaan tarvitsevat enemmän unta.
Omaishoitajan nukkumiseen ja unen määrään liittyy usein läheisen hoivan tarvitsijan unirytmit tai yöaikainen hoivan tarve tai levoton käyttäytyminen. Myös elämäntilanteeseen liittyvät huolet valvottavat usein juuri yöllä. Sen seurauksena päiväaikainen vireystila on huono.
Omaishoivatilanteessa on tärkeää selvittää hoivan tarvitsijan mahdolliset yöaikaisen levottomuuden syyt mm. useat vessassa käynnit, vaeltelut, unettomuus, ahdistuneisuus. Omaishoitaja, ota puheeksi lääkärikäynnillä, onko tilanteeseen mahdollisesti olemassa jotain apua. Kerro myös omalle omaishoidon sosiaaliohjaajallesi unettomuudestasi.
Liikunta, ravinto ja uni ovat ne kolme terveyden peruspilaria, jotka liittyvät toisiinsa ja joiden varaan hyvinvointimme rakentuu. Kun lukee unesta tai unettomuudesta, siihen liittyy läheisesti päiväaikainen toiminta. Miten liikut? Mitä syöt?
Itsehoitona unihuoltoa
Unettomuuden itsehoito on tärkeää. Markku Partinen ja Maarit Huovinen ovat kirjottaneet kirjan Unikoulu aikuisille. Opi selättämään unettomuus. Kirjassa käytetään Unihuolto-termiä, jonka alle on koottu esimerkkejä erilaisista itsehoito-ohjeista, joita voit kokeilla ja tarkkailla, mitkä olisivat itsellesi sopivia.
- Tuuleta makuuhuone, käy suihkussa/kylvyssä, varaa aikaa iltapuuhiin.
- Päivän pääaterian tulisi olla n. klo 18-20 aikaan ja sen jälkeen olisi parasta mennä nukkumaan vasta noin 2-4 tunnin jälkeen. Pääaterian tulisi olla kevyt ja sisältää aina makea jälkiruoka.
- Kevyt iltakävely ennen klo 18
- Selvitä päivän ongelmat tai erimielisyydet ennen nukkumaan menoa. Levollisin mielin nukkuu paremmin.
- Kahvi, tee, kaakao, tumma suklaa piristävät. Myös alkoholi häiritsee unta.
- Juo illalla muutoinkin säästeliäästi, etteivät wc -käynnit herätä sinua yöllä.
- Kehon ääreisosien lämpö auttaa uneen – monille paras ”unilääke” on villasukat.
- Iltalääkkeet ajoissa.
- Makuuhuoneen tulee olla rauhallinen, viileä, pimeä.
- Keholle sopiva sänky ja patja. Selän ei tulisi kipeytyä nukkuessa. Tyynysi on hyvä silloin, kun kyljellä nukkuessasi pääsi on suorassa. Peitto pitää sinut sopivan lämpimänä.
- Mene sänkyyn vasta, kun sinua nukuttaa.
- Jos et saa unta, nouse pois vuoteesta ja puuhaile jotain rentouttavaa, kunnes tulet uneliaaksi.
- Anna joskus aikaa itsellesi – ole tekemättä mitään!
Mieti miksi et nuku? Pyörivätkö päässäsi työhuolet? Omaishoito? Kirjoita huolet vihkoon ja sovi itsesi kanssa, että käyt niitä läpi vasta seuraavana päivänä. Voit käydä kirjaamasi huoli myös läpi jonkin läheisen kanssa. Näin saat niille mahdollisesti uutta näkökulmaa ja järjestystä.
Stressi on usein syynä aamuöisiin heräämisiin ja mitä vähemmän nukkuu sitä huonommin kestää stressiä. Noidankehä on valmis!
Jos kuitenkin nukut huonosti useita öitä peräkkäin, ota yhteyttä lääkäriin. Pitkään jatkunut unettomuus altistaa mm. lihomiselle, masennukselle, ahdistuneisuudelle ja alkoholin liikakäytölle.
Omaishoitajien säännölliset vapaapäivät ovat yksi keino lepoon ja mahdollisesti rauhallisiin yöuniin. Helsingin kaupungilla on olemassa yli 65 -vuotiaille hoivan tarvitsijoille osavuorokautista hoivaa. Se tarkoittaa sitä, että on mahdollista saada päiväaikaista hoivaa 12 tuntia tai yöaikaista hoivaa 13 tuntia. Nämä on sovittava etukäteen omaishoidon sosiaaliohjaajan kanssa.
Lisätietoa
- Mielenterveysseura
- Mielenterveystalo
Pohdittavaksi yksin tai ryhmässä
- Mieti, mitkä syyt vaikuttavat unettomuuteesi?
- Oletko miettinyt, mitkä asiat mahdollisesti herättävät sinut yöllä?
- Johtuuko valvomisesi hoivan tarvitsijan heräilystä tai hoivatehtävistä yöllä? Olisiko siihen löydettävissä yhdessä ammattilaisten kanssa apukeinoja?
- Mitkä asiat tulisi olla kunnossa, jotta saisit nukuttua paremmin?
- Oletko keskustellut unettomuudestasi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa?